Två tips på ätbara växter som frodas på balkongen

Det behövs inte några åkermarker för att odla sin egen mat. Det går precis lika bra att sätta plantor och så frön i krukor och kärl på balkongen. Hemmaodling blir allt mer populär i Svenska lägenhetskomplex, och med det i åtanke tänkte vi tipsa om två växter som du kan odla, vårda, skörda och servera direkt från balkongen.

Vitlök

Den starka aromatiska smaken från vitlök är den inte så hemliga ingredienser i massor av utsökta rätter. Och maten blir desto mer njutbar om du vet att du odlat den viktigaste smaksättaren själv.

För att odla vitlök behöver du först en utsädeslök som du kan sätta. Det går att sätta vitlök från livsmedelsbutiker, men risken är dels att de kan sprida virus eller smitta som infekterar din jord, och dels att du får ett dåligt resultat eftersom löken kan vara preparerad för att inte kunna odlas.

Vitlök ska helst planteras på våren eller sent på hösten i jord som är fuktig och näringsrik. Vart du sätter den är inte särskilt viktigt, så länge du trycker ner klyftorna minst fem centimeter under jorden. Med lite regelbunden vattning så sköter löken sig själv tills den är färdig att skördas på sensommaren.

Aubergine

Auberginen är en utsökt potatisväxt som bland annat blir en perfekt bas i vegetariska rätter. På grund av storleken krävs lite extra omsorg för att auberginen ska växa ordentligt på balkongen. För det första behöver du minst en 15 liters kruka fylld med mullrik och näringsrik jord. Plantan trivs bäst om krukan står skyddad mot en solig vägg.

Aubergine måste också förkultiveras, vilket innebär att du sår fröna inomhus och låter plantan växa lite innan du ställer ut den på balkongen. Väl där måste jorden luckras och vattnas regelbundet, och när busken börjar skjuta fram bör du stötta upp den mot en pinne.

Auberginen är redo att skördas när den fått sin mörklila glänsande färg.

Lycka till med odlingen i sommar!

Om du vill odla mycket, eller kanske bara göra det lättare för dig själv, kan du fundera på att förbereda trädgården med produkter som till exempel en fiffig vertikal miniträdgård.